– 12.01.2021 henkiinjääminen

Henkiinjääminen, selviytyminen, eloonjääminen, pärjääminen. Harvoille reserviläiselle fyysisesti konkreettinen asia, mutta ei vara venettä kaada eli on hyvä lisätä joitakin asioita muistin sopukoihin.

Vaikka henkinen kantti useimmiten onkin se selviytymistä rajoittava tekijä ulkoilmassa ja maastossa, ei arjen henkiseen jaksamiseen, kiireiseen viihde-elämään ja hulluihin työmääriin tässä puututa.

Suomen luonnossa ei ole mitään hätää, jos vain saa tulet tehtyä. Eli se kylmyys on ykkösvakavuus ympäri vuoden. Juomavettä löytyy muodossa tai toisessa, säältä voi suojautua monella tavalla. Sitten voi odotella apua, MIKÄLI joku osaa kaivata sinua (eli reissu on läheisten tiedossa). Yleensä ei kannata lähteä ”hortoilemaan” ilman varmaa paikkatietoa, se vain vaikeuttaa mahdollisia etsintöjä. Mutta kukapa suomalainen (ainakaan mies) kehtaisi tunnustaa eksyneensä metsään… öh.

– 10.02.2021 maastoensiapu

Ensiapukurssit kannattaa käydä ihan itsesuojeluvaistonkin sanelemana, ainakin hätäensiapu ja EA1. Todennäköisesti et itse tarvitse niitä taitoja, mutta kenties joku muu lähelläsi tai osut jonnekin tapahtumapaikalle. Nykyisin koulutusta tarjoaa moni muukin taho kuin vanha tuttu ja turvallinen SPR. Usein työpaikalla saa ainakin hätäensiavun käytyä, kun vain kysyy.

Mutta mitäs sitten kun maastoreissulla tulee isompi haaveri ? Ei se pelastusheko nouda nilkkansa nyrjäyttänyttä retkeilijää (niinkuin elokuvissa), eikä ainakaan heti varttitunnissa. Kannattaako käyttää tilapäisvälineitä vai odottaa apua ? Entä onko kova päänsärky vakavaa ?

Reissussa kannattaa pitää pieni ea-varustus aina mukana omiksi tarpeiksi, joko housujen taskuissa tai vyöllä pikkulaukussa. Repussa tai takissa olevat varusteet eivät ehkä aina ole mukana silloin kun niitä tarvittaisiin. Porukalla voi sitten olla yhteinen isompi pakkaus.

– 20.02.2021 Arjen viestivälineistä ja ratkaisuista (POIKKEUS: klo 1300-)

Puolustusvoimat alkoi puhua ”Arjen viestivälineistä, -ratkaisuista ja -järjestelmistä” 2016. ”Vihreitä radioita” ei paikallisjoukoille tositilanteessa riittäisikään. Periaate on, että käytetään tietokoneverkkoa ja sähköverkkoa niin pitkään kuin ne ovat saatavilla (digitaaliset siviiliratkaisut, COTS). Sen jälkeen pitää tyytyä analogisiin (esim. LA/PR-27, VHF68, PMR446) ja manuaalisiin (esim. moottori- ja polkupyörä, mönkijä) viestivälineisiin ja ratkaisuihin. Kertausharjoituksissa muutamia ratkaisuja on jo kokeiltu, ja MPK:n kursseja tästä aihepiiristä oli viime vuonna, lisää on tulossa 2021.

– 03.03.2021 viestiaselajin syntyvaiheet

Kunniakkaan viestiaselajin hämärä syntyhistoria tiedonantojoukoista jonnekin 1920-luvun alkupuolelle. Mistähän se sana ”viesti” oikein tuli käyttöön, 1925/1926 ? Ja miksi punasinervä aselajiväri ? Onko urheiden ja uljaiden viestimiesten DNA:ssa pinohiirien ja tykkijullien geenejä ? Alkoiko kaikki Tiedonanto-osastosta ? Mitä puuhattiin kenttäsähkölennätinpataljoonassa 1918 ? Miksi 05.03. on viestiaselajin vuosipäivä ?

– 15.04.2021 jotosvinkkejä

Mikä tai mitä jotos oikein on ? Eiköhän vuonna 2021 jo joitakin jotoksia taas ole jossakin, joten vepinaari-ilta kertoo ydinasiat jotostelusta. Varusteet, tehtävät, toiminta, valmistautuminen. Kokemuksia ja vinkkejä. Huomaa että YouTubesta löytyy joitakin jotosvideoita.

– 05.05.2021 maastotaidot

Perusasioiden sulan maan maastotaitojen ja -toiminnan ilta. Pohjatietoa talvitaidoille ja henkiinjäämiskursseille.

= = = = = = = = = =

Zoom-linkkiteksti löytyy PiVin verkkosivuilta
https://pirkanviesti.fi/tapahtumat/

Materiaali-pdf löytyy vepinaarin alkuhetkellä PiVin verkkosivuilta

Webinaarien materiaali

Järjestäjät yhteistyössä: TaKoRU, Pirkanmaan reservipiirien Maastotoimikunta, Vapepan Tampereen paikallistoimikunta, Pirkanmaan Viestikilta.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Tulevia vepinaareja 2021, yleensä tuttuun tapaan arki-iltaisin klo 1700-19 Zoomissa (*** PAITSI yksi lauantai 20.02. klo 1300 alkaen ***)