Talvitaidot-vepinaari

10.12.2020 klo 1700-1900

Osaatko varautua ja toimia maastossa kylmänä vuodenaikana ? Talvisten tai ainakin kylmien ilmojen vinkkejä maastoretkeilyyn, mm. tulentekoa, majoitteita, varusteita (”sukset helpottavat liikkumista jos on lunta”). Monena vuonna on järjestetty Talvitaidot-viikonloppukurssi alkuvuodesta käytännön opettelua ja harjoittelua varten. Eipähän siinä loppujen lopuksi tarvitse kuin tehdä tulet ja nauttia suomalaisesta luonnosta. Saattaa vähän lipsahtaa selviytymisjuttuihinkin.

Tulevia vepinaareja 2021, tuttuun tapaan arki-iltaisin klo 1700-19 Zoomissa.

– 12.01.2021 henkiinjääminen

Henkiinjääminen, selviytyminen, eloonjääminen. Harvoille reserviläiselle fyysisesti konkreettinen asia, mutta ei vara venettä kaada eli on hyvä lisätä joitakin asioita muistin sopukoihin. Pienten asioiden tietäminen ja taitojen osaaminen helpottaa elämää ja lisää mukavuutta.

Vaikka henkinen kantti useimmiten onkin se selviytymistä rajoittava tekijä ulkoilmassa ja maastossa, ei arjen henkiseen jaksamiseen, kiireiseen viihde-elämään ja hulluihin työmääriin tässä puututa.

Suomen luonnossa ei ole mitään hätää, jos saa tulet tehtyä. Eli se kylmyys on ykkösvakavuus ympäri vuoden. Juomavettä löytyy muodossa tai toisessa, säältä voi suojautua monella tavalla. Sitten voi odotella apua, MIKÄLI joku osaa kaivata sinua (eli reissu on läheisten tiedossa). Yleensä ei kannata lähteä ”hortoilemaan” ilman varmaa paikkatietoa, se vain vaikeuttaa etsintöjä. Mutta kukapa suomalainen (ainakaan mies) kehtaisi tunnustaa eksyneensä metsään… öh ?

– 10.02.2021 maastoensiapu

Ensiapukurssit kannattaa käydä ihan itsesuojeluvaistonkin sanelemana, ainakin hätäensiapu ja EA1. Todennäköisesti et itse tarvitse niitä taitoja, mutta ehkä joku muu lähelläsi tai saatat osua paikalle jossa tarvitaan apua. Nykyisin koulutusta tarjoaa moni muukin taho kuin vanha tuttu ja turvallinen SPR. Usein työpaikalla saa ainakin hätäensiavun käytyä, kun vain kysyy.

Mutta mitäs sitten kun maastoreissulla tulee isompi haaveri ? Ei se pelastusheko nouda nilkkansa nyrjäyttänyttä retkeilijää (niinkuin elokuvissa), eikä ainakaan heti varttitunnissa. Entä onko kova päänsärky vakavaa, onko se vain nestevajauksen oire, vai voiko se olla vieroitusoiretta kahvin, suklaan tai kolajuomien suurkuluttajalle ? Miten toimia jos joku nosti epähuomiossa vedenkeittopakkia nuotiolta paljaalla kädellä ?

Reissussa kannattaa pitää pieni ea-varustus aina mukana, joko housujen taskuissa tai vyöllä pikkulaukussa. Repussa tai takissa olevat varusteet eivät ehkä aina ole mukana silloin kun niitä tarvittaisiin.

– 03.03.2021 viestiaselajin syntyvaiheet

Kunniakkaan viestiaselajin hämärä syntyhistoria tiedonantojoukoista jonnekin 1920-luvun alkupuolelle. Mistähän se sana ”viesti” oikein tuli käyttöön, 1926 ? Ja miksi punasinervä aselajiväri ? Onko urheiden ja uljaiden viestimiesten DNA:ssa pinohiirien ja tykkijullien geenejä ? Mitä puuhattiin kenttäsähkölennätinpataljoonassa 1918 ? Viestikyyhkyjä ja viestikoiria ei vielä tuona aikana ollut Suomen armeijan käytössä.

– 15.04.2021 jotosvinkkejä

Mikä tai mitä jotos oikein on ? Eiköhän vuonna 2021 jo joitakin jotoksia taas ole jossakin, joten vepinaari-ilta kertoo ydinasiat jotostelusta. Varusteet, tehtävät, toiminta, valmistautuminen. Kokemuksia ja vinkkejä. Huomaa että YouTubesta löytyy muutamia jotosvideoita.

– 05.05.2021 maastotaidot

Perusasioiden sulan maan maastotaitojen ja -toiminnan ilta. Pohjatietoa talvitaidoille ja henkiinjäämiskursseille.

 

Zoom linkkiteksti: https://tuni.zoom.us/j/66536331510

Materiaalit: https://pirkanviesti.fi/toiminta/maastotoiminta/webinaarien-materiaali/

Tulevia vepinaareja 2020 ja 2021