Osaston tehtävä ja tehtävän luonne

Tehtävänä on huolehtia yhdistyksen osallistumisesta lippu- ja kunniavartiotehtäviin. Ne liittyvät yleensä valtakunnallisiin tai paikallisiin juhlatilaisuuksiin. Kyseessä on tärkeä ulospäin näkyvä osa yhdistyksen toiminnasta. Se luo julkisuuskuvaa yhdistyksestämme ja reserviläistoiminnasta yleensäkin.

Tehtävän suorittaminen

Osasto hankkii tiedot tilaisuuksista joihin osallistutaan, järjestää osallistujat, liput ja muut varusteet tilaisuuksiin sekä järjestää lippu- ja kunniavartiokoulutusta.

Tilaisuudet joihin osallistumme

Vakiotilaisuudet ovat Kaatuneitten muistopäivä toukokuussa, Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 4.6., Itsenäisyyspäivä 6.12. ja Jouluaaton kunniavartiot 24.12.
Lisäksi tulee osallistuminen arkkuvartioihin reserviläisveljien siunaustilaisuuksissa, lippukulkueiden järjestämistä valtakunnan tason kokouksissa sekä muita mahdollisia tilaisuuksia.

Liputuspäivät Suomessa vuonna 2019

Viralliset liputuspäivät, jotka mainitaan liputusasetuksessa.

Virallisina liputuspäivinä liputetaan kaikissa valtion virastoissa ja laitoksissa, ja myös kaikille muille suositellaan yleistä liputusta.

28.2. Kalevalan päivä, suomalaisen kulttuurin päivä

1.5. Vappu, suomalaisen työn päivä

12.5. Äitienpäivä (toukokuun toinen sunnuntai)

4.6. Puolustusvoimain lippujuhlan päivä  (TRESin lippu- ja kunniavartio-osasto mukana tilaisuuksissa Kalevankankaalla ja Marskin patsaalla)

22.6. Juhannus, Suomen lipun päivä (kesäkuun 20. ja 26. päivän välinen lauantai)

6.12. Itsenäisyyspäivä (TRESin lippu- ja kunniavartio-osasto mukana tilaisuuksissa Tammelantorilla ja Kalevankankaalla sekä ohimarssissa)

Päivä, jolloin toimitetaan valtiolliset vaalit, kuntavaalit, Euroopan parlamentin edustajien vaalit tai neuvoa-antava kansanäänestys koko maassa (eduskuntavaalit 14.4.2019, europarlamenttivaalit 26.5.2019).

Päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu toimeensa.

Muut liputuspäivät

eli ns. vakiintuneet liputuspäivät sekä ne päivät, joina sisäministeriö on useana vuonna suositellut liputusta:

5.2. J.L. Runebergin päivä

19.3. Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä

9.4. Mikael Agricolan päivä, suomen kielen päivä

27.4. Kansallinen veteraanipäivä

9.5. Eurooppa-päivä

12.5. J.V. Snellmanin päivä, suomalaisuuden päivä

19.5. Kaatuneitten muistopäivä (TRESin lippu- ja kunniavartio-osasto mukana tilaisuudessa Kalevankankaalla)

6.7. Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä

10.10. Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä

24.10. YK:n päivä

6.11. Ruotsalaisuuden päivä, Kustaa Aadolfin päivä

10.11. Isänpäivä (marraskuun toinen sunnuntai)

8.12. Jean Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä

Lisäksi TRESin lippu- ja kunniavartio-osasto mukana 24.12. Kalevankankaan ja Lamminpään sankarihautausmaiden kunniavartioissa aatto-iltana.

Jokaisella suomalaisella on oikeus liputtaa kansallislipulla aina, kun hän näkee liputuksen aiheelliseksi. Liputus aloitetaan aamulla kello 8 ja lopetetaan auringon laskiessa, kesälläkin viimeistään kello 21. Suomen lipun päivän liputus alkaa juhannusaattona kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä kello 21. Itsenäisyyspäivänä ja sellaisena vaalipäivänä, jolloin äänestys päättyy auringonlaskun jälkeen, liputus päättyy kello 20. Yksityinen kansalainen voi joustaa liputusajoista esim. työajoista johtuen.

Lisätietoja:

Sisäministeriön liputussivut
http://www.intermin.fi/fi/ministerio/suomen_lippu_ja_vaakuna

Suomalaisuuden Liitto ry:n liputussivut
http://www.suomalaisuudenliitto.fi/?page_id=21

 

Osallistujat

Osasto kutsuu yhdistyksen jäseniä lippu- ja kunniavartiotehtäviin. Tehtävät ovat kunniatehtäviä ja kutsussa otetaan huomioon jäsenen aktiivisuus reserviläistoiminnassa.

Liput ja varusteet

Liput ja varusteet ovat osaston hoidossa ja niitä säilytetään yhdistyksen tiloissa. Osa varusteista on yhteiskäytössä reservin upseerien kanssa.

Koulutus

Lippukoulutusta saa MPK:n Protokollakursseilla, joita järjestetään joka toinen vuosi.
Koulutuksessa käsitellään erilaiset seremoniat, Suomen lipun ja yhdistysten lippujen käyttö, siviili- ja sotilaspukeutuminen sekä kunniamerkkien käyttö. Lisäksi Lippuosasto järjestää yhdistyksen sisäistä koulutusta tarvittaessa.

Osastovastaavien yhteystiedot Hallitus-sivulla.