Isovihaksi kutsuttu ajanjakso oli venäläinen miehitysaika Suomessa 1700-luvun alkupuolella. Se liittyi Suureen Pohjan sotaan, jossa Ruotsin suurvalta-asema romahti. Suomen armeija lyötiin lopullisesti Napuen taistelussa 1714. Isoviha oli ennen kokematon terrorin jakso ja koetteli ihmisiä monella tavalla. Ennen taistelua tsaari Pietari Suuri oli määrännyt Pohjanmaan hävitettäväksi niin perusteellisesti, että ruotsalaiset eivät pystyisi ikinä vastaiskuun. Poltetun maan taktiikka oli tsaarin joukkojen vakiokäytäntö. Se tarkoitti suurten alueiden hävittämistä niin, että vihollinen ei voinut ruokkia ja huoltaa joukkojaan. Niinpä venäläiset välttelivät varsinaisia taisteluita ja keskittyivät hävittämään siviiliasutusta. Kun kasakat ratsastivat paikalle, ensin vietiin näkyvä omaisuus ja karja, sitten poltettiin rakennukset. Tämän jälkeen seurasivat kidutukset ja raiskaukset. Monet suvut tapettiin kokonaan tai vietiin Venäjälle, jossa heidät myytiin orjiksi. Dokumentissa kerrotaan, millaiset syyt johtivat 1700-luvun Suureen Pohjan sotaan ja kuinka taistelut laajenivat lopulta Euroopasta Suomeen Etelä-Pohjanmaalle, Isoonkyröön. Näiden taistelujen surkeaa lopputulosta seurasi terrori siviiliväestöä kohtaan, ja se levisi Pohjanmaalta koko Suomeen. Dokumentissa ovat äänessä Kustaa H. J. Vilkuna, Heikki Ylikangas, Risto Knaapi, Kalervo Mielty, Eila Tuominen ja Matti Loukola. Elokuvan pituus on 1 h 15 min.

Elokuvat esitetään videotykillä valkokankaalle Reserviläistoimiston kokoussalissa, Väinölänkatu 2, Tampere. Esitykset ovat luonnollisesti ilmaisia eikä tarvitse etukäteen ilmoittautua. Elokuvan jälkeen on mahdollisuus keskustella elokuvan aihepiiristä.

Dokumenttiesitys: Isoviha 28.11.2018 klo 18