Itä-Lapissa on tallennettu arvokasta sotahistoriallista tietoa. ”Jatkosodan vuodet Itä-Lapissa” on elokuva, missä nelisenkymmentä ihmistä kertoo jatkosodan aikaisista kokemuksistaan niin rintamalta kuin kotipuolestakin. Dokumenttielokuva on Itä-Lapin kuntayhtymän tuotantoa ja se on jatkoa aiemmin talvisodasta tehdylle videolle. Asiantuntijana on toiminut sotahistorian dosentti, prikaatikenraali Pentti Airio. Hän pitää hyvänä, että muistelijoiksi on löytynyt rintamalla olleita veteraaneja ja lottia. Elokuvassa esiintyy myös nuorempia jatkosodan ajan muistavia henkilöitä. Elokuvassa käydään läpi viisi jatkosodan vuotta sekä käydään vanhoilla taistelupaikoilla, muun muassa Kelsinkäisessä. Neuvostoliitolla oli vuonna 1941 selvä hyökkäyssuunnitelma Sallan Märkäjärveltä Kemijärvelle ja siitä edelleen pohjoiseen Lappiin ja mahdollisesti jopa Ruotsiin. Sallan takaisin valtaus oli vaativa operaatio noissa olosuhteissa ja tuskin olisi onnistunut ilman saksalaisten materiaaliapua kuten panssareita ja lentokoneita. Neuvostoliitto ryhtyi partisaanitoimintaan Lapissa, minkä vastatoimeksi suomalaiset aloittivat kaukopartiotoiminnan. Lopulta Pohjois-Suomen valloitus loppui Stalinin käskystä. Neuvostoliiton sodan johto olisi halunnut jatkaa valloitusta, johon olisi ollut riittävästi joukkoja ja varustusta, mutta Stalin arveli, etteivät länsiliittoutuneet olisi hyväksyneet tällaista laajentumispyrkimystä ja esti toteutuksen. Stalinin ehtona oli, että suomalaisten tuli poistaa saksalaiset Lapista. Entiset aseveljet joutuivat ikävään sotaan keskenään. Saksalaiset miinoittivat mitä suurimmalla mielikuvituksella paikkoja ja seutuja ja aiheuttivat suurta vahinkoa ja pysyviä vammoja erityisesti siviiliväestölle. Elokuvan pituus on 1 h 18 min.

Elokuvat esitetään videotykillä valkokankaalle Reserviläistoimiston kokoussalissa, Väinölänkatu 2, Tampere. Esitykset ovat luonnollisesti ilmaisia eikä tarvitse etukäteen ilmoittautua. Elokuvan jälkeen on mahdollisuus keskustella elokuvan aihepiiristä.

Dokumenttiesitys: Jatkosodan vuodet Itä-Lapissa 31.10.2019 klo 18