Kuva: sa-kuva.fi

Elokuvat esitetään videotykillä valkokankaalle Reserviläistoimiston kokoussalissa, Väinölänkatu 2, Tampere.

Esitykset ovat luonnollisesti ilmaisia, eikä tarvitse etukäteen ilmoittautua. Elokuvan jälkeen on mahdollisuus keskustella elokuvan aihepiiristä.

Itä-Lapin talvisota

Sanotaan että Itä-Lappi pelasti Suomen Talvisodassa. Itä-Lapissa käydyt talvisodan taistelut ovat jääneet vähemmälle huomiolle Suomen sotahistoriassa. Itä-Lapissa suomalaisten saavuttamilla torjuntavoitoilla estettiin neuvostojoukkojen pyrkimys päästä Tornioon ja Suomen katkaiseminen.

Dokumenttielokuvalla kerrotaan Talvisodan kulusta Itä-Lapissa. Karttatiedon lisäksi elokuvassa kolmisenkymmentä itälappilaista miestä ja naista kertoo sotakokemuksistaan. Elokuvaa varten on tehty lentokuvauksia sekä maastokuvauksia täydentämään alkuperäistä kuvamateriaalia.

Suomen tappiot Sallan suunnalla 30.11.1939–13.03.1940 olivat 663 kaatuneina 1 341 haavoittuneena 114 kadonneina eli yhteensä 2 218 henkilöä. Vastaavasti Neuvostoliiton tappiot Sallan suunnalla (arvio eri lähteistä) ovat 4 000 kaatuneina 8 000 haavoittuneina, eli yhteensä 12 000 henkilöä.

Pituus 62 min. Esitysaika on ti 17.10.2017 klo 18.00.

Jääkärit

Pari tuhatta suomalaista miestä hakeutui Saksaan sotilaskoulutukseen vuosina 1915–1918. Heidän tavoitteenaan oli tarvittaessa nousta kapinaan ja irrottaa Suomi Venäjän keisarikunnasta.

Dokumenttielokuva kertoo näiden nuorten miesten tarinoita. Mitä miehet kokivat Saksassa? Isänmaallista tahtoa koeteltiin kovassa koulutuksessa ja Saksan itärintamalla. Mitä miehet siellä ajattelivat harjoituksista, ja miten mieliin vaikuttivat kotimaasta kantautuneet osin huolestuttavatkin tiedot? Mitä jääkäri mietti taistellessaan Venäjää vastaan? Monelle sodan julmuuden näkeminen oli kova kokemus.

Muistiinpanot ovat ajalta, kun jääkärit ajattelivat tulevansa Suomeen vapauttamaan maata Venäjästä. Dokumenttielokuva perustuu pääosin jääkärien muistiinpanoihin ja päiväkirjoihin, joita täydentävät haastattelut ja selostukset.

Pituus 58 min. Esitysaika on ti 21.11.2017 klo 18.00.

Historiallisia dokumenttielokuvaesityksiä