EDIT 9.5. – HYVIÄ UUTISIA AMPUJILLE!

SATLSTO:n radat avataan poikkeusehdoin maanantaina 18.5.2020. Lupa sulun purkamiselle on 15.5. alkaen, mutta koko rata-alue on 15.-17.5. varattuna PV:n käyttöön, jolloin ensimmäinen ratapäivä on 18.5.

Radat avataan valtioneuvoston päätöksen mukaisesti poikkeusjärjestelyin. Samaan aikaan ratojen avaamisen yhteydessä astuvat voimaan myös jo aiemmin sovitut uudet toimintaperiaatteet. Jatkossa rata-alueella ei saa ampua, ellei päävalvoja ole paikalla.

Ampuma-ajat ovat toistaiseksi seuraavat.

Ajalla 1.1. – 31.5. ja 1.8. – 31.12.2020:

Ma: 17:00 – 20:00
Ti: 17:00 – 20:00
Ke: 17:00 – 20:00
To: 17:00 – 20:00
Pe: 17:00 – 20:00
La: 10:00 – 16:00
Su: Ei vuoroja

Ajalla 1.6. – 31.7.2020:

Ma: 17:00 – 20:00
Ti: 17:00 – 20:00
Ke: 17:00 – 20:00
To: 17:00 – 20:00
Pe: 17:00 – 20:00
La: 10:00 – 16:00 VAIN .22CAL! (ammunta sallittu muilla paitsi 150m ja 300m radoilla)
Su: Ei vuoroja

Lisätietoja ja ohjeita annetaan pian TASERAn sivulla.


EDIT 11.4. – lisätty TASERANn lausunto 8.4.:

Valitettavasti koronatilanne on edelleen sellainen, ettei SATLSTO:n ratojen avaaminen ole mahdollista vielä ensi viikollakaan. Näin ollen radat pysyvät suljettuina toistaiseksi. TASERA:n hallitus käsittelee ratatilannetta yhdessä SATLSTO:n edustajien kanssa uudelleen toukokuun puolivälissä, jonka jälkeen tiedotamme asiasta taas uudestaan. Ratasulun vuoksi myös ratojen kunnostustalkoot joudutaan siirtämään keväältä kesän puolelle.


EDIT 19.3. – lisätty TASERAn lausunto päätöksestä 17.3.:

Kuten moni varmasti jo tietääkin, valtioneuvosto linjasi eilen 16.3.2020, että koronaviruksen (COVID-19) leviämisen hidastamiseksi yli 10 henkilön julkiset kokoontumiset kielletään ja koulut, julkiset tilat, museot jne. suljetaan 13.4.2020 asti. Puheenvuorossaan pääministeri Sanna Marin kehotti myös kaikkia kolmannen sektorin toimijoita toimimaan samoin.

Tämän vuoksi Tampereen Seudun Ampumaratayhdistyksen hallitus on yhdessä SATLSTO:n kanssa tänään 17.3.2020 päättänyt, että me noudatamme tuota kehotusta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että SATLSTO:n radat suljetaan siviileiltä (eli TASERA:n jäseniltä) 13.4.2020 saakka. Tilanne arvioidaan uudelleen SATLSTO:n edustajien kanssa pääsiäisviikolla, silloin käytössä olevan tiedon perusteella. Ratojen sulkeminen ei ollut sen enempää Tampereen Seudun Ampumaratayhdistyksen, kuin Satakunnan Lennostonkaan tahto, mutta tässä tilanteessa katsoimme, ettei tälle ollut muuta vaihtoehtoa. Päätöstä harkittiin pitkään ja sen vuoksi tämä tiedotekin tulee Teille vasta nyt. Tällä päätöksellä halutaan ensisijaisesti suojella ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Lisäksi päätöksellä halutaan suojella myös TASERA:n, SATLSTO:n ja ampumaurheilun yleistä etua. Päätöksen taustalla on myös useita käytännön syitä ja koitan seuraavissa kappaleissa avata hieman näitä kaikkia.

Valtioneuvoston antama kehotus sulkea harrastuspaikat ym. ei toki ole sitova määräys, mutta se on vahva viesti valtioneuvoston tahdosta. TASERA haluaa toimia vastuullisesti, Suomen lakien ja asetusten mukaisesti näyttää hyvää esimerkkiä muille toimijoille. Mikäli olisimme pitäneet radat nyt auki, olisimme toimineet selvästi valtioneuvoston suosituksen vastaisesti. Mikäli joku olisi illalla kuuluvasta paukkeesta valittanut, olisimme joutuneet vastaamaan kysymykseen siitä, että miksi toimimme kehotuksen vastaisesti. Parhaassa tapauksessa kysyjä olisi ollut ihmettelijä itse, ikävämmässä skenaariossa keltaisen lehdistön edustaja. Ehdottomasti pahinta kuitenkin olisi, jos joku saisi radalla Koronavirustartunnan. Tuolloin ilmeisen ja todella merkittävän, koko ampumaurheilua koskettavan mediamyrskyn lisäksi joutuisimme kohtaamaan sen tosiasian, että meidän päätöksemme seurauksena tauti on päässyt leviämään ja joku/jotkut maksavat siitä meidän puolestamme terveydellään tai pahimmassa tapauksessa hengellään. Ja vaikka tuossa ei välttämättä olisi mitään lakeja tai asetuksia rikottu, moraalista vastuuta tuosta ei kävisi kieltäminen.

Yllä kuvattuna nuo periaatteelliset haasteet. Käytännön haasteita aiheutui myös siitä, että useat TASERA:n jäsenyhteisöt ovat Koronan vuoksi keskeyttäneet toimintansa. Näin ollen ratojen valvonnan järjestäminen olisi ollut hyvin haastavaa. Lisäksi kävijämäärä olisi pitänyt rajoittaa 10 henkilöön. Tuossa olisi tullut se Tuntemattoman Sotilaan dilemma: mitäs sitten teherään, kun tulee se yhrestoista? Ratavuorojen tasapuolisen jaon vuoksi tuo rajoittaminen olisi ollut hyvin hankalaa. Lisäksi ei ole varmaa tietoa siitä, että miten tuo määrä tässä tapauksessa olisi pitänyt laskea. Olisiko se päävalvoja + 9 henkilöä rata-alueella, ratavalvoja + 9 henkilöä tietyllä ampumaradalla vai miten? Varmuus tuohon olisi oletettavasti saatu vasta viranomaisen esitutkinnan valmistuttua ja se ei ole kanava, jonka kautta haluamme tuosta saada varmistuksen.

Toivotaan, että koronan selkä taittuu pian ja voimme taas palata normaaliin arkeen. Siihen saakka joudumme jokainen omalta osaltamme miettimään, että mitä voimme tehdä tilanteen helpottamiseksi. Tässä katsoimme, että vaikka emme yhdistyksenä voi tautia hoitaa, voimme ainakin sen leviämistä osaltamme ainakin hieman rajoittaa ja siksi päädyimme tähän ratkaisuun.

PS: Jotain hyviäkin uutisia vaihteeksi: PRH on saanut yhdistyksemme perustamisilmoituksen käsittelyn päätökseen ja TASERA on nyt viimein lisätty yhdistysrekisteriin.

 

Tampereen Seudun Ampumaratayhdistys

 

LENNOSTON RATAVUOROT JATKUVAT 18.5.!