SUVIYÖN JOTOS 15-16.06.2018 Kangasalla

Tervetuloa Suvuyön jotokselle 2018 !

Partion koko on 2..3 henkilöä.

Vajaat partiot täydennetään lähtöpaikalla, eli kannattaa ilmoittautua mukaan vaikkei ”omasta porukasta” saisikaan kokonaista partiota kasaan.

Ilmoittautumiset: TRES:n toimistolle, s-posti: toimisto@tampereenreservilaiset.fi, viimeistään 11.06.2018. Ilmoita partion nimi, jäsenten nimet, sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot.

Pohjois-Hämeen reserviläispiirien, eli nykyisten Pirkanmaan reservipiirien, vanhin jotos alkoi 1970-luvun loppuvuosina, ensimmäisen kerran nykyisellä nimellä 1981.

TRAU, nykyinen TRES (Tampereen Reserviläiset ry), on järjestänyt Suviyön jotoksen aiemmin vuosina 1984, 1997 ja 2009.

Suviyön jotoksen tarkoitus on kulkea suomalaisessa luonnossa, metsäisistä elämyksistä nauttien, perjantai-illasta erilaisten tehtävärastien kautta yöpymispaikalle, jossa (toivottavasti) valoisa ja lämmin suviyö levätään, kunnes aikaisin lauantaiaamuna lähdetään jälleen liikkeelle, erilaisia reserviläistietoja ja -taitoja testaten, kukin enempi itseään vastaa kisaillen.

Jotoksen maalissa on luonnollisesti sauna ja uintimahdollisuus.

Suviyön jotoksella harjoitellaan ja opetellaan erilaisia reserviläisille oleellisia tietoja ja -taitoja, myöskin erä- ja pelastuspalveluaiheisia sekä luonnon tuntemusta, mutta ei suinkaan hampaat irvessä mitenkään turhan vakavasti. Siis rento ja leppoisa meininki. Aina oppii jotakin uutta, myös muiden partioiden varusteita ja touhuja katsellen.

Tämän ikiaikaisen koulutuksellisen näkökulman takia kaikenlainen opiskelumateriaalien (myös omat kartat) käyttö jotoksen aikana on hyvin halveksuttavaa, eli kiellettyä. Tottahan toki jokainen älypuhelimen haltija voi surffata verkosta hakemaan (enemmän tai vähemmän oikeita) vastauksia kaikenlaisiin tehtäviin, taikka paikantamaan itsensä GPS-moduulin avulla metrin tarkkuudella. Mutta ainoastaan voittoa himoitsevat surkimukset käyttäytyvät noin. Kunnollinen oikeamielinen reserviläinen pärjää niillä tiedoilla ja taidoilla jotka hänellä on, ja joita hän kekseliäästi oivaltaa soveltaa eteen tulevilla tehtävillä.

Suositeltava henkilökohtainen varustus Suviyön jotoksella 2018:
– mukava sään mukainen vaatetus
– säätilaan sopivat jalkineet (usein Suomen maasto on kosteaa)
– vesipullo (käsillä koko ajan), litra vettä kantolaitteessa
– puukko ja tulentekovälineet (tulitikut, kaasusytytin,…)
– kompassi (partiossa ainakin jollakulla)
– sadevara (esim. sadeviitta ja -lahkeet tai sadetakki ja -housut tal kalvo/kuorivaatetus)
– ruokailuvälineet (esim. lusikka-haarukka, muki ja ruokakippo)
– makuualusta ja -pussi (sään mukaan.. helteellä ei ehkä tarvittaisi)
– kantolaite (pikkureppu, satulareppu, rinkka, asiakirjasalkku,…)
– päähine ja käsineet kannattaa aina pitää vähintään mukana
– yöksi kuivat alusvaatteet (yöasu) jos viitsii kantaa
– varasukat jos viitsii kantaa
– illaksi taukotakki tai välipusero jos viitsii kantaa
– illaksi leirijalkineet jos viitsii kantaa (esim. sandaalit)
– muonaa riittävästi ja oman maun mukaan (röyh)
– ensiaputarvikkeita omaan tarpeeseen (esim. laastaria, ideal-side, särkylääkettä…)
– saunakassi eli pyyhe ja uima-asu, sekä vaihtovaatteet kotimatkaa varten (huomaa myös jalkineet).

Suviyöllä pärjää hyvin vain 10 kilon painoisella kantamuksellakin. Aika vähällä tulee toimeen, jos säätila ei ole kylmä. Mutta jos haluaa harjoitella syysjotosta (tai maakuntajoukkoja) varten, niin sitten kannattaa jotostella täydellä putkirinkalla ja ottaa myös kirves mukaan.

On ”epäreserviläismäistä” jotostella verkkareissa ja lenkkitossuissa, mutta ei se kiellettyä ole. Siinä nyt ei sitten vaan tule tippaakaan testattua sitä reserviläismäistä kestävyyttä maastovarusteissa kulkemalla. Kukin voi lenkkeillä ja juoksennella itsekseen omalla ajalla. Suviyön jotos ei ole asfalttimarssikilpailu, eikä muutenkaan juoksukilpailu.

Suositeltava partiokohtainen varustus (pakollisia varusteita ei ole Suviyön jotoksella 2018):
– majoite (kevytpressu, laavukangas, valmislaavu, teltta, kota,…)
– keitin (kaasu, monipolttoaine, sprii, käpy,…)
– ensiapupakkaus (esim. vyölaukku tai puolen auto-ea-laukun koko, mm. nopeavaikutteista ilman vettä nautittavaa särkylääkettä, kyypakkaus,…)
– kirves ja saha (esim. retkikirves ja oksasaha)
– partionaru (esim. 20..30 metriä 2..3 mm paksua narua).

Yöpyminen on mahdollista myös järjestäjien paikalle tuomissa kevytmajoitteissa, eli majoitteen puuttuminen ei ole mikään este jotostelulle vaan ainoastaan heikko tekosyy jäädä sohvalle makoilemaan.

Tällä kertaa 2018 ensikertalaisista partion jäsenistä (joka ei ole aiemmin ollut Suviyön jotoksella) sekä omasta majoitteesta saa lisäpisteitä.

Aloittelevien jotostelijoiden yleisimmät virheet ovat
– hosuminen ja hutilointi (jännitys ?) suunnistuksessa ja rasteilla
– liian paljon tavaraa mukana, eli turhan painava kantolaite.

——————————————————————

RESUL Jotosopas 2014:

Suomen kielen sana jotos tarkoittaa ainakin kahta asiaa. Jotos on maastovaellus, jossa tarvittavat varusteet ja muona kannetaan itse mukana ja edetään partiona tehtävärastilta toiselle. Jotoksella ei tarvitse juosta eikä taistella kelloa vastaan (mahdollista pikataivalta lukuun ottamatta). Rasteilla on tehtäviä ja joskus on matkallakin suoritettavia tehtäviä. Jotoksen ideana on pärjätä tavanomaisilla vaellusvaatteilla ja varusteilla vuorokausi tai kaksi maastossa. Yöt nukutaan yleensä omissa majoitteissa. Jotoksella käytetään omia varusteita (mm. jalkineita ja kantolaitetta) ja valitaan muona oman mieltymyksen mukaan.

Jotos tarkoittaa myös jälkijonoa. Kun partio hiihtää lumessa tai muutama partio kulkee jalan maastossa, syntyy maastoon jotos. RESUL:n jotoksen sääntöjen mukaan ”Reserviläisjotoksen tarkoituksena on ylläpitää ja edistää reserviläistaitojen säilymistä ja kehittymistä sekä kohottaa osallistujien fyysistä suorituskykyä ja kenttäkelpoisuutta”.